İSTANBUL'DA HER NOKTA BENZERSIZ

Fotoğraf üzeri illüstrasyonları ile düşsel eserler ortaya koyan bir çizer Halime Nur Sevim. Kahramanlarını pek çok yerde gezdirse de en çok özlediğimiz İstanbul'un tarihi dokusunda dolaştırıyor. Sevim, 'İstanbul cennetten bir köşe. Özellikle tarihi alanlarda hangi noktayı kadraja alsanız benzersiz görüntüler ortaya çıkıyor. Bu fotoğraflar çizimlerle buluşunca haliyle ortaya bambaşka güzellikler çıkıyor.' diyor.

Çocuk kitapları resimleyen, Instagram hesabında paylaştığı foto-çizimleri ile dikkat çeken illüstratör Halime Nur Sevim'in ilk kişisel sergisi Yıldızlı Düşler bugün sanatseverlerle buluşuyor. Balat'ta İcabet Sanat Kafe'de açılacak ve geliri çocuklar yararına bir yardım kuruluşuna bağışlanacak olan sergi 29 Nisan'da sona erecek. Sevim'le resim ve fotoğrafı buluşturan eserlerini konuştuk.

Kimdir Halime Nur Sevim, nasıl bir dünyası var, nelerle ilgilidir, nelere dertlenir?

Beyoğlu'nda doğdum. Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Edebiyata ilgim var fakat resim yapmak hayatımın ayrılmaz bir parçası. Duygularımı, düşüncelerimi resim yaparak ifade etmek tabiatıma daha uygun. Bunu fark ettikten sonra çalışmalarımı bu mecrada yoğunlaştırdım. Derdimiz iyiye, güzele, doğruya, estetiğe dair...

Ne zamandır illüstrasyon ve resimle ilgileniyorsunuz? İllüstrasyonu fotoğrafla birleştirme fikri nasıl oluştu sizde? Bu tür çizimlerin özel bir ismi var mı ya da siz bir isimlendirme yapıyor musunuz?

Kalem tutmayı öğrendiğim günden beri bir şeyler çiziyorum. 10 seneden beri daha yoğun çalışıyorum. Pandeminin bunaltıcı günlerinde malum günlerce evlerde tıkılıp kaldık. Çizimlerime daha çok yoğunlaşmıştım ve dedim ki 'Madem sen evden çıkamıyor ve istediğin yerlere gidemiyorsun; o zaman çizimlerin gitsin, dolaşsın.' Öyle de yaptım. Malum İstanbul cennetten bir köşe. Özellikle tarihi alanlarda hangi noktayı kadraja alsanız benzersiz görüntüler ortaya çıkıyor. Bu fotoğraflar çizimlerle buluşunca haliyle ortaya bambaşka güzellikler çıkıyor. Bu tür çizimlere genel olarak illüstrasyon diyebiliriz. Arka planda fotoğraflar kullanıyorum. Bu bir sentez aslında. Ben fotoğraf üzeri illüstrasyon olarak tanımlıyorum.

Neler yaptınız, yapıyorsunuz sektörde?

İlk olarak çocuk edebiyat üzerine pek çok eseri bulunan Bestami Yazgan'ın Alfabenin Öyküsü isimli kitabının resimlendirilmesi teklifini aldım ve çizimlerini yaptım. Çocuk kitabı resimleme serüvenim bu işle başladı. Nar, Erdem, Server, Akıl Fikir, Mecaz, Karavan Çocuk gibi farklı yayınevlerinden çıkan pek çok kitabı resimledim. İstanbul'dan ve Anadolu'dan farklı çocuk dergilerinde resim ve illüstrasyon çizimlerim yayımlandı, yayınlanmaya devam ediyor. Kitap resimleme ve illüstrasyon çalışmaları da aralıksız devam ediyor.

Yaptığınız çalışmaların birer hikâyesi var mı? Gerçeğin içine hayali yerleştirmek ne hissettiriyor size?

Bazen bir hayal kurarsınız bir şeyler eksik kalır. Derken bir fotoğraf görürsünüz 'Tamam işte bu dersiniz' eksik kare tamamlanır. Öncelikle çizim yaparken rahatlıyorum, huzur buluyorum. Bugün gerçekleşenler dünün hayaliydi. Hayalin varsa gerçekleşmesi gereken şeyler var demektir. Yoksa hayat, monotonlaşır, sıradanlaşır. Her bir çizimde, hayalimin gerçekleşmesinde yaşadığımı, nefes aldığımı hissediyorum. Paylaşmak, ortak hissiyat bağı kurarak çoğalmak ise en büyük mutluluk.

Fotoğraflar mı size ilham veriyor çizimlere uygun fotoğraf arayışına mı giriyorsunuz?

Bazen fotoğrafı gördüğümde oraya iliştireceğim çizim hemen zihnimde canlanıyor. Bazen de bir şiir dizesi, bir film karesi, ya da gündelik hayattan bir an ilham veriyor ve buna uygun fotoğraf arayışına girdiğim oluyor.

Kullandığınız renkler ve karakterleriniz çok sıcak ve sevimli. İllüstrasyonda çok karanlık ve ekstrem çizimler üretenler de var. Sizin bu tercihinizin nedeni nedir?

Çizimlerde karşıya geçmesini istediğim yegâne duygu iyilik ve merhamet. Bu yüzden iyi hissettirecek renkler, tonlar ve çizgiler tercih ediyorum. Rahmetli Sezai Karakoç'un dediği gibi 'Kötülükleri bitiremeyiz ama iyilikleri çoğaltabiliriz' âcizane bunu yapmaya gayret ediyorum.

Son dönemlerde resimden çok illüstrasyonun tercih edilmesinin nedeni nedir sizce?

İllüstrasyonun sınırları daha uçsuz ve bucaksız sanırım bu yüzden tercih ediliyor.

Dijital imkânlar illüstrasyonda yaratıcılığı ne yönde etkiliyor?

Sanatın mecrası, malzemesi, yolu, yordamı görecelidir. Dijitalleşme ile birlikte daha zengin malzeme ve olanaklarla daha geniş kitlelere ulaşabilme imkânı da doğuyor.

Yıldızlı Düşler ilk serginiz mi? Belli bir teması var mı? Hangi eserlerinizi görebileceğiz bu sergide?

'Yıldızlı düşler' benim ilk sergim. Çoğunluğu sosyal medya hesabımda paylaştığım eserlerden oluşuyor. Sergiden elde edilen gelir çocuklar yararına bir insani yardım kuruluşuna bağışlanacak...

2024-04-27T04:07:20Z dg43tfdfdgfd